close

Handplockat; News & our Story | Juni 2016

Sommar = en tid för reflektion

När man fyller 25 år, som vi gör i år, kan man fundera på vad som åstadkommits och vilken roll vi spelat för er som läser detta. Är vi det stödet du vill ha när du skapar ditt dream-team eller när du själv söker nya utmaningar? Utmana oss gärna och kom med tankar kring nästa generations search- och interimsbolag; hur tror du att vår bransch kommer att fungera om 10 år?

Sommaren är en fantastisk tid för reflektion och för funderingar kring de val man gjort och ska göra! Något som vi är helt övertygade om och som fortsatt kommer att vara av vikt är; starka varumärken har stor attraktionskraft, mångfald är nödvändigt samt att vi är inne i en mycket stor transformation av alla ”traditionella” branscher.

Hur kommer företag och roller att se ut framöver, vad digitaliseras – hela verksamheten eller enstaka delar? Hur lyckas företag integrera det digitala som en del i den totala strategin? Hur förändras roller för att möta den ständiga utvecklingen? Är det viktigt att göra karriär… och vad innebär det egentligen att göra karriär? Vi ser att människor i olika generationer reflekterar alltmer över vad som är viktigt i just deras liv. Det slutar sällan med att jobbet är allt. Vi ser en tydlig trend i att allt fler väljer att bli konsulter, då de vill få större inflytande över det de gör, när de gör det och var de gör det. Vi har även internt många bra exempel på personer som lämnar traditionella linjeroller för att börja hos oss, för att göra något helt nytt men i en roll där de har mycket nytta av de erfarenheter och den kunskap de byggt under många år. Jag är väldigt glad att vi lyckats attrahera dem till den värld jag lever i var dag, en värld fylld av energi, relationer, stora utmaningar men framför allt också med mycket tillfredsställelse och glädje. Jag syftar då på den känsla som infinner sig när man hittar den där perfekta matchningen mellan individ, företag, värderingar, drivkrafter och mål. Inte bara stärker de vårt team med sina många år i linjen utan de är också extremt härliga personer som brinner för att se andra lyckas – bolag som person, kund som kandidat. Vi vill skapa de förutsättningar som ingen trodde var möjliga. Rekrytering är en investering, inte en kostnad.

Vad kommer Du att reflektera över i sommar?

Vill du säkra din ledighet men inte stänga ner maskineriet helt – hör av dig, låt oss hjälpa dig att skapa de bästa förutsättningarna inför höstens utmaningar!

Brune Tavell
VD

Brune


Att växla karriär

Under åren har vi ofta haft möjlighet att hjälpa personer att göra nya val i sina karriärer, antingen inom sina respektive bolag eller utanför. En fråga som uppstår i de mötena är vad som påverkar mig som individ att ”klä mig i en kostym” som inte passar mina drivkrafter. Är passformen inte rätt falnar motivationen och intresset för det man arbetar med.

Ibland ser man själv att något inte stämmer, ibland har man levt i kostymen så länge att det inte märks, vare sig för mig själv eller för andra. Omgivningen har kanske gett upp, om de ens någonsin har frågat. Stannar man i en miljö, i ett jobb eller uppdrag för länge som har dålig passform till mina drivkrafter och styrkor, då börjar det slira.

Ibland kan man se både herrar och damer i mörka PWC-kostymer, alla ser likadana ut, ibland även i håret! Då undrar man hur de ser ut i jeans, bikini, tatueringar, på playan i sommar och om de hellre skulle vilja vara CFO i ett amerikanskt bolag eller utveckla spel på King eller kanske präst eller skådespelare? Är de alla klädda i en kostym som passar, eller skaver det?

Vi ärver mycket av våra värderingar, ideal och generationsuppfattningar. Om du känner att din passform inte är över 80 % – gör något, förändra, våga utmana! Spänn bågen, rak i ryggen, ut med bröstet och in med magen. Gör något – du bestämmer.

Nu är sommaren här – fundera och agera om du kommer fram till det – annars njut av att du faktiskt är nöjd som det är!

Marika Treschow
Grundare och ordförande


Louise Julian Svanberg

Louise Julian Svanberg: ”Det är själsdödande att inte känna engagemang”

Efter ekonomistudier vid Stockholms universitet och Sorbonne i Paris, och några års arbete hamnade Louise Julian av en slump utanför svenska EF:s dörr. Året var 1985 och under de kommande 25 åren skulle hon komma att passera de flesta karriärstegen inom EF, inklusive VD och styrelseordförande för koncernen med 34.000 anställda och miljontals kunder. Idag fokuserar Louise Julian Svanberg på styrelsearbete i ett antal bolag, bland annat i SCA.

Om du blickar tillbaka ungefär 25 år, vilka tankar och förväntningar hade du då kring framtiden och karriären?

– För 25 år sedan var jag drygt 30 år och hade precis blivit VD för ett av EF:s minsta bolag. Jag var enormt stolt över förtroendet men samtidigt överväldigad: hur skulle jag klara så mycket personal, och dessutom få upp lönsamheten i det då blödande bolaget? Men jag lärde mig snart att personal är den största tillgång man kan ha – bra människor som samarbetar väl klarar (oftast) allt. Jag tänkte inte så mycket på vad framtiden skulle ge, jag bara fokuserade på min uppgift.

Har du haft någon grundtanke som guidat dig genom åren? Något som du fungerat som din ”karriärskompass”?

– Jag bestämde mig tidigt för att vara öppen och ta allt som kom i min väg! Att inte fundera för mycket, utan bara vara en del av lösningen för företaget – och det skulle komma att löna sig. Jag bestämde mig också tidigt för att jag skulle lita på andra, vilket gjorde att kraften genast fördubblades.

– Jag har också alltid haft stor respekt för dem jag arbetat med. Alltid försökt dela visionen så att alla känner att de är på väg åt samma håll. Med öppna dörrar och öppna diskussioner kan man bäst samla idéer, energi och förtroende – det räcker långt. Alla tycker ju om att känna sig betrodda och informerade, och att få feedback även om den är tuff.

– Vidare är det viktigt att ha roligt, då blir man engagerad och när man är det så blir man det bästa man kan bli. Har man tråkigt och känner sig fel i sin position, så måste man försöka ändra sin situation. Då behöver man fundera på vad man faktiskt tycker är kul, vad gör dig inspirerad? Annars är man liksom lite halvt ”av” – det är själsdödande att inte känna engagemang.

Har du några råd till den som längtar efter att ta nya steg i karriären, som inte känner det där engagemanget? Hur hittar man modet att ta nästa steg?

– Första tipset är att verkligen samla kunskap och kompetens där man är, att verkligen kunna något ordentligt lönar sig alltid! Sen får man fundera på om man vill bli en specialist med spetskompetens eller om man vill bli bredare och gå mot ledarskap och personal. Och vare sig man är specialist eller generalist så tror jag det är bra att våga ta på sig “för stora” uppgifter.

– Sen tror jag, som sagt, att man alltid ska leta efter det man verkligen tycker om att göra, så blir man direkt mycket bättre. Helst ska man älska det man gör, då blir man det bästa man kan bli. I ens fulla engagemang – när man är fullständigt fokuserad, vaknar ens starkaste sidor.

Då kanske det krävs en del mod, för att ta på sig större roller än man tror man kan bära? Hur vågar man? Hur har du själv hittat det modet?

– Jag har alltid älskat att prova nytt och töja på kompetensgränserna. Men det är viktigt att alltid vara ödmjuk; att få förtroendet att ta en ny position betyder inte att man klarar jobbet, bara att man har kvalificerat sig för att få försöka!

‪– Många går in i ett nytt arbete och är alltför självsäkra och stöddiga bara för att de har fått positionen. Det brukar inte bli bra.  Ju mer ödmjuk man kan vara, desto mer hjälp får man från människor omkring sig.  Så på det sättet gäller det att våga ta språnget, men så fort man landat måste man vara ödmjuk och öppen så man lär sig – med hjälp av människorna runt omkring en.

‪– Om man funderar på om man är tillräckligt kvalificerad, så måste man lita på den som erbjuder ett arbete. Den har ju tänkt igenom att man är kompetent att klara av det, så man behöver inte hålla på och reda ut det själv.

Du har själv fått tre barn samtidigt som du satt på toppositioner inom EF. Har du tips kring hur man lyckas uppnå balans mellan arbetet och familjelivet? Det är en utmaning som många kämpar med varje dag.

– För mig handlar riktig balans bara om medvetenhet. Att inte slukas av arbetet så pass att man inte hinner med sin partner, familj eller annat man mår bra av. Vill man verkligen ha en underbar familj och ett utmanande arbete och dessutom vara lite lagom tränad – så lovar jag att det går. Men man måste prioritera och organisera och ibland acceptera lite kaos i tillvaron. Bara alla är friska så behöver man inte hetsa upp sig för mycket!

– Det är bra att vara lite filosofisk, dels som ledare men också som människa. Man behöver reflektera för att hitta rätt i livet. Man måste fundera över sin situation, hitta lugnet och komma ihåg att man faktiskt har det ganska bra. Det ger mer kraft än att fokusera på det man aldrig hinner eller på att man har för lite tid.

Det låter så enkelt och många tycker det är så svårt..?

– Ja, men man ska komma ihåg att man inte kan ha ett väldigt krävande arbete och familj och vara topptränad och samtidigt uppleva att allt är lugnt. Det kan man ju inte förvänta sig. För mig är det en enorm rikedom att ha ett intressant arbete, samtidigt är jag den första att säga att min familj är det mest underbara jag har. Och vill man ha båda delar så kostar det.

– Mitt främsta råd är att vara närvarande där du är just nu. Fokusera på jobbet när du är på jobbet och på familj och vänner när du är hemma. Blanda inte allt, och lägg bort mobilen! På så vis är du uppmärksam i det du gör och på personerna du möter – det kommer faktiskt spara dig tid.

– Sen tycker jag man måste organisera sig. Vi vet ju att man måste organisera sitt arbete om det ska gå bra. Men man måste faktiskt också organisera sitt liv. Skaffa städhjälp och barnflicka så snabbt det går och var tydlig och positiv i relationen till dem. De blir några av dina viktigaste medarbetare! I Sverige är många negativa till barnflicka, men jag tycker det är att vara organiserad, inte att förlora tid med sina barn. Det ger möjlighet att göra roliga saker med sina barn istället för att hålla på med andra saker i hemmet på samma gång.

Avslutningsvis så här i semestertider: hur spenderar du helst sommaren i år?

– Vi seglar jättemycket, och i år ska vi faktiskt segla i Tahiti tillsammans med fyra av våra sex barn. Det är perfekt att segla och ha mycket tid tillsammans utan annat som distraherar – det är viktigt att ha fullt fokus på dem man har kring sig!


Inspiration och motivation genom person

”Fröken märkvärdig och karriären”. Så hette en bok jag fick i julklapp en gång. Det var en seriebok som illustrerade en ganska självupptagen person som irrade runt och skulle göra karriär. Jag fick den av min mamma när jag var ganska nyss hemkommen från några års studier och jobb i USA. Jag var målmedveten och hungrig på att jaga nästa steg, en spännande utmaning, det där rätta klivet som skulle se så bra ut på mitt CV. Utan att vara ett dugg märkvärdig var jag redo att ta mig an trappan, stegen, glastaket, hamsterhjulet – vad helst som skulle krävas för att göra karriär.

Jag vågar påstå att jag på olika sätt kan identifiera mig med många av begreppen ovan – nog har jag varit i kontakt med dem i olika tider på min resa. Från ung, orädd och oförstörd till envis, ihärdig och resultatorienterad, för att sedan utvecklas till kreativ, analytisk och strategisk. När jag går igenom mitt CV från plugg till praktikant och vidare in i specialistroller så finns det en röd tråd för växande ansvar med erfarenhet. Varje pusselbit har varit givande på sitt sätt. Allt har dock inte varit en spikrak resa uppåt med de självklara trappstegen man läste om i en karriärshandbok. Det har krävts lite öppenhet samt ödmjukhet för livet, konjunkturen och omständigheterna som ofta kommer emellan. Det är med erfarenhet man inser hur mycket de mjukare värdena betyder. Den faktor som tveklöst spelat in mest för mig är människorna jag mött på vägen.

Det är de personliga mötena som format mig, fått mig våga tro, hoppa, köra, stanna – att byta riktning. Den härliga marknadschefen som vågade vara kreativ i det analytiska. Den trygga VD:n med den självklara pondusen och tydliga målbilden. Försäljningschefen med karisman och kämpaglöden. Säljaren som hanterade kunderna så skickligt under samresan. Koordinatorn som alltid hade stenkoll och höll ihop detaljerna. Konsulten som kom in och levererade med ett lugn när vi andra mest rusade på. Ledaren som fick mig att växa och bli trygg i mig själv. Och så rekryteraren som utmanade och inspirerade mig till något helt nytt…

Tack vare dessa individer som sporrat mig till olika vägval och branscher har jag landat springande i min nya roll som seniorkonsult på Academic Search. Nu får jag träffa människor som inspirerar och motiverar mig varje dag. Jag tar mig an varje möte med förhoppningen och ambitionen att utmana samt engagera de jag träffar att våga tänka stort och personligt. Jag ser fram emot att träffa just dig!

Martina Grönqvist Josefsson
Senior Consultant

martina