close

Handplockat – News & our Story | Mars 2016

Pionjär fyller 25 år!

Att stärka Sveriges främsta bolag med unik kompetens, att våga utmana i tuffa rekryteringar, det är några av de drivkrafter som alltid funnits hos oss.

Startskottet var år 1991 när Academic Search i en annons i Sydsvenska Dagbladet bjöd in till ett frukostmöte i Malmö.  Där lanserades ett av de allra första privata rekryteringsföretagen i Sverige, en verksamhet som var fullt ut reglerad av staten och olaglig att bedriva i privat regi.

Idag är vi helt inriktade på Search-, Interim- & Leadership uppdrag! Vi har under 25 år följt våra kandidater, de flesta är idag erfarna chefer och specialister. År 1991 var siktet inställt på framtidens ledare som då var unga kompetenta civilekonomer & civilingenjörer.

Med ”Handplockat – News & our Story” kommer ni under året att få ta del av heta ämnen inom svenskt näringsliv och vår bransch. I detta nummer börjar vi dock med vår historia, utan historia – ingen framtid!

Vi har många att tacka som under åren visat oss ett stort förtroende. Vi lovar att fortsätta att utmana er och engagera oss för att ni skall utveckla både era affärer och er själva.

Brune Tavell
VD

ACADEMIC-SEARCH-_DSC8097-2000x1335px - Ink Korrlager


 

Vill du äta frukost med mig?

Det var just den rubriken och den bilden som var startskottet för Academic Search år 1991.

Vi ville utmana det statliga monopolet som förbjöd privat förmedling av arbete. Målgruppsmagasinet Perfect Match blev en viktig kommunikationsplattform för kandidater och uppdragsgivare men var i själva verket en väg för att legalisera verksamheten och möta kraven från det statliga monopolet.

Från att de första åren haft Malmö och Stockholm som baser, etablerades 1993 satellitkontor i Göteborg och Bryssel. När internet befann sig i sin linda (och av somliga betraktades som en fluga!) såg Academic Search tidigt en potential och publicerade sina sök- och registreringstjänster på nätet.

År 1998 etablerades affärsområdet Professionals, Chefs- och Specialistrekrytering, därpå följde år 2007 affärsområdet Executive. En lång rad innovativa grepp och projekt har sett ljuset under Academic Searchs 25 år.

I grunden har alltid legat en Talent Management filosofi – attrahera, rekrytera och utveckla nyckelpersoner som bidrar till våra kunders framgång. Genom förvärvet av Jobfinder år 2005 tog Academic Search ett viktigt steg, först in på bemanningsmarknaden för att därefter helt fokusera på Interim Management i kombination med Search. Samma år grundade vi Diversity Challenge, det första programmet i Sverige för att öka mångfalden, ett viktigt arbete vi fortsätter att arbeta med i alla uppdrag.

ACADEMIC-SEARCH-_DSC7423-770x515px


 

Året var…

1991. Visionen för Academic Search var att skapa en möjlighet att finna jobb och tjänster som var utmanande för blivande chefer och specialister som ännu inte kommit under luppen för headhunters. Våra kunder skulle vara internationellt verksamma och ha starka varumärken. De skulle vara krävande, så att vi blev utmanade att göra vårt yttersta.

Våra första kunder var EF Foundation, Oriflame, ABB och Procordia. Vi sprätte upp alla ansökningshandlingar med kniv och gjorde utskick per brev till alla kandidater som vi lyckades få adresser till via universiteten alternativet var dagspress annonsering. Omsättningen uppgick till hela SEK 600 000, vi var tre anställda och anställde det året 30 personer till våra kunder.

Idag finns det 5 083 företag (aktiebolag) som arbetar med bemanning och rekrytering (källa allabolag.se) Det är en utmanande bransch som det är spännande att verka i!

Att våga utmana monopol, lågkonjunkturer, och fortsätta brinna för en vision. Att tillsammans med fantastiska kunder utveckla affärer och arbeta tillsammans med medarbetare som aldrig ger sig, som ser över horisonten. Det är en enorm glädje!

I kommande nummer av ”Handplockat – News & our Story” kan du följa utvecklingen av Academic Search under 25 år. Vi har haft en spännande resa och delar den gärna med dig!

Marika Treschow
Grundare och Styrelseordförande

hemsida 1